Carnaval 2019


Hoogheden Ronald Wolters en Yvonne Bomers

Op zaterdagavond 12 januari werden in een zeer goed gevulde Heujbarg de nieuwe hoogheden van de Noamatters onthuld. De Eefselse carnavalsvereniging wordt het komende jaar geleid door prins Ronald en adjudante Yvonne. Ze gaan de Noamatters leiden onder het motto: Wi’j kriegt ’n vögel d’r af. Dat slaat op de kermis 2013, toen Ronald koning en Yvonne koningin waren.

Prins Ronald Wolters is geboren en getogen in Eefsele en bewoont en bestiert samen met zijn vrouw Esther en de kinderen Mike, Anouk en Maud, het ouderlijk bedrijf. Daarnaast adviseert hij ook nog boeren in zijn rol als voorlichter van Gunnewick Mengvoeders Vragender. Hij heeft zijn sporen al verdiend als voorzitter van de kermis in Eefsele.
Yvonne Bomers is ook geboren en getogen in Eefsele. Zij woont met Marcel en de zonen Gijs, Hugo en Jelte aan de rand van Eefsele, tegen Groenlo aan, en is in het dagelijkse leven werkzaam als technische thuiszorg verpleegkundige bij de mensen thuis. Nadat ze dit voorjaar nog ‘even’ een pittige studie had afgerond had deze bezige bij wel weer tijd om er wat bij naast te doen, en “wat is er dan mooier dan de Noamatters leiden”?

Feest in de Heujbarg
De Noamatters nemen elk jaar deel aan de carnavalsoptocht in Groenlo, waarbij de wagen geheel in de stijl van het motto van de regerende hoogheden wordt opgetuigd. Dit jaar zijn dat Prins Ronald 1 met zijn adjudante Yvonne met als motto ‘Wi’j kriegt ’n vögel d’r af’. Binnen de eigen gelederen ontstond een paar jaar geleden het idee om het carnaval wat extra cachet te geven door, voorafgaand aan het officiële carnavalsweekend, wat voor de eigen mensen op te zetten. Vooral ook voor de mensen die er wat minder trek in hadden om zich een weekend lang in het carnavalsgeweld onder te dompelen, maar er toch nog wel iets aan wilden doen. Dat resulteerde in de zaterdagmiddag van het carnavalsweekend in het eigen carnavalshoes ‘De Heujbarg’, waarbij alle aanwezigen een middag voorgeschoteld krijgen die bol staat van de entertainment en waarbij de inwendige mens ook goed bedeeld wordt. Schuurmans: “Daarbij is het opvallend dat er tussen de jongste en de oudste aanwezigen generaties verschil zitten, zonder dat er sprake is van een generatiekloof. Als carnaval een feest is voor jong en oud, dan is deze middag daar wel het ultieme bewijs voor. Dus voor alle Eefselenaren en andere geïnteresseerden, even in de agenda zetten, zaterdag 2 maart in ‘De Heujbarg!”