Kermis


Kermis 2023

De Eefseler Kermis is vrijdagavond van start gegaan met het jaarlijkse volleybaltoernooi, waar maar liefst 34 teams streden om de titel. In de jeugdpoule ging de overwinning naar het team Broodje Bal, terwijl Noamatters 2 triomfeerde in de recreatiepoule. Het team Je wint wat, je drinkt wat versloeg de titelverdedigers Velverbleeke in de prestatiepoule en ging er met de winst vandoor.

Op zaterdagochtend werd het koningspaar verwelkomd, gevolgd door een ontbijt en het traditionele eieren bakken. Tijdens de officiële opening ontving Ronny Papen een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Annette Bronsvoort voor zijn waardevolle vrijwilligerswerk bij onder andere Feestvereniging Eefsele. Vervolgens loste de burgemeester het openingschot, waarna het vogelschieten en vogelgooien van start gingen. ‘s Middags vond de huldiging van het nieuwe koningspaar plaats, te weten: Koning Frank Harbers, Koningin Daphne Bleumink en Jeugdkoning Jurre Reinders. Bandje voor de Sfeer zorgde voor een de knallende afsluiting.

Op zondagochtend genoten 30 teams van prachtig fietsweer tijdens een mooie fietstocht. De middag begon sportief met een zeskamp georganiseerd door C.V. de Noamatters, waarbij het thema ‘Carnaval’ centraal stond. De Noamatters vieren dit jaar hun 11-jarig jubileum op zaterdag 25 november in de Heujbarg bij Erve Kots.

Met de muziek van de Sleppers werd de kermis ‘s middags feestelijk afgesloten.

 

Kermis 2022

Het buurtschap Eefsele kijkt terug op een zonovergoten weekend boordevol activiteiten en een goede opkomst op alle dagen. Bij het vogelschieten was het Richard Lansink die met het 299ste schot de romp naar beneden wist te halen, waarmee hij tot schutterskoning kon worden gekroond. Al eerder, bij het 124st schot, lukt het Pien Molenveld om bij de dames de vogel van zijn stok te krijgen en daarmee haar titel als schutterskoningin te claimen. Bij de jeugd was het Jurre Reinders die de vogel eraf schoot en daarmee dit jaar de titel jeugdkoning 2022 mag dragen.

Tussen alle festiviteiten door was er meer dan genoeg tijd voor een praatje en een drankje met elkaar waarbij regelmatig de dansvloer werd opgezocht. De organisatie kan terugkijken op een succesvol evenement.

Foto’s Kermis 2022

 

Kermis 2021

Vanwege Corona dit jaar in aangepaste vorm in combinatie met de Noamat. Als koningspaar is Koning Vincent Asschert, Konining Noëlle en Jeugdkoning Mike Wolters.

Kermis 2020

Vanwege de Coronaperikelen is er dit jaar geen kermis… Wel is er een hartverwarmende toespraak door de Gemeente Oost Gelre gehouden op ons kermisterrein. Bekijk hem hieronder!

Trouwens op de datum van de Noamatavond wordt er nog een speciale activiteit georganiseerd voor alle Eefselenaren, houd onze berichtgeving in de gaten voor verder informatie…

Kermis 2019

Met een zeer gevarieerd programma en met veel luister en vrolijkheid heeft de enige buurtschap van Oost Gelre, Eefsele, de jaarlijkse kermis gevierd. En dit jaar was het ook nog extra bijzonder omdat het al 90 jaar lang gebeurt.

Geschiedenis
Ooit maakte Eefsele zich los van Lievelde waarmee in vroeger tijden samen kermis werd gevierd. Eefsele werd ‘zelfstandig’ zoals dat zo mooi heet. De huidige voorzitter van het kermiscomité, Ronny Papen, zei zaterdagmorgen tijdens de officiële opening met gevoel voor humor, dat de Eefselenaren destijds door die afscheiding van Lievelde ineens twee kermissen hadden om naar toe te gaan! Zaterdagmorgen kwamen de schutterskoningen en -koninginnen van vorig jaar op feestelijk versierde karren samen met de Knolle oet Grolle naar het feestterrein bij de prachtige tent en naar goed gebruik bliezen de Grolse muzikanten veel vrolijk noten, waardoor de stemming er meteen al goed inkwam. In de tent sprak locoburgemeester Marieke Frank van Oost Gelre de Eefselenaren toe en zei erop te vertrouwen dat het een fantastisch festijn zou worden. Ze prees ook de grote inzet van de vrijwilligers die dit geweldige Eefsele feest weer mogelijk hadden gemaakt.

Het is dit jaar allemaal erg goed gelukt in Eefsele; een bont programma met veel variatie. De jeugd in Eefsele laat zich ook niet onbetuigd; er was veel belangstelling voor de programmaonderdelen en dat begon vrijdag al met het grote volleybaltoernooi waaraan een ongekend groot aantal teams deelnam, zoveel zelfs dat er een rem op moest worden gezet. En dan had je zaterdag het vogelschieten en zondag was er voor de jeugdgroepen ook van alles te doen met de zeskamp.

Koningen en koninginnen
Bij het vogelschieten voor mannen ging de titel dit jaar naar Paul Ottink, bij de dames was die eer weggelegd voor Wilma klein Gebbink en bij de jeugd werd Kyra Lansink jeugdkoningin. De nieuwe heersers werden in de tent uitbundig gehuldigd en daaraan namen ook de vendelzwaaiers deel.

 

Foto’s kermis 2019

 

Kermis 2018

Eefselse beleeft warme maar drukke kermis

Koning Lars Kramer, Koningin Daphne Bleumink, Jeugdkoningin Bridget Reukers en Jeugdkoning Jorik Schuurmans.
Nadat hij zelf op professionele wijze een nieuwe geweerstandaard heeft geproduceerd voor de Eefselerkermis schiet hij er zelf voor het eerst de vogel mee af. Daarmee mag Lars zich met recht dé verdiende koning van 2018 noemen!

Eefsele bruist
Het volleybaltoernooi op vrijdagavond zet direct al de toon voor wederom een onvergetelijke en drukke editie van de Eefselse kermis, met liefst 42 deelnemende teams een nieuw deelnemersrecord. Alles wat Eefsele een warm hart toedraagt gaat drie dagen volledig uit zijn dak met de eigen kermis.
Het enige buurtschap van de voormalige gemeente Groenlo bruist aan alle kanten. Jong en oud is met elkaar in de weer om ‘Eefsele’ levend te houden. Een eigen ‘volkslied’ kan dit gevoel alleen maar versterken. Zo dacht ook Wieke Klein Gebbink. De jonge ‘Diekman’ schreef de tekst en zong ‘Mien Eafsele’, en nam het op met behulp van Premium-gitarist Dorus Wolters en diens vriendin (en ‘Eafselse’) Janneke Huirne. Het lied wordt diverse keren opgevoerd voor een volle en uitzinnige feesttent.

Zeskamp
Eefsele is van ‘samen’. Samen dingen doen, samen feestvieren. Zo organiseert carnavalsvereniging de Noamatters de Zeskamp, oftewel de Eafsellympische spelen, zoals de carnavalsclub het onderdeel noemt. De Olympische vlam wordt aangestoken door Dorien Harbers en Jeroen Schuurmans. Dit als dank voor het tien jaar lang medeorganiseren van het volleybaltoernooi. Als dank krijgen zij bovendien een vrijwilligerstegeltje uitgereikt. De tent lijkt dienst te doen als het eigen Holland Heineken Huis, maar dan met vertrouwd Grolsch-bier, volhangend met Olympische ringen en allerhande Eefselse sportattributen. Is het in de tent gezellig druk, praten ouderen met elkaar, buiten is het druk in de Eefselse Olympische Arena. De Noamatters zouden de Noamatters niet zijn als zij geen ludieke onderdelen zouden bedenken met een hoge amusementswaarde. Zo zorgt de evenwichtsbalk voor hilariteit als er weer iemand vol met een natte spons getroffen wordt en in de waterbak belandt. Geen straf voor de deelnemers, gezien de bijna tropische temperatuur. Iets verderop is het druk. Een hijskraan draait rondjes, met aan een touw hangend een deelnemer die zich probeert zo lang mogelijk staande te houden op nat landbouwplastic, tijdens het onderdeel ‘Waterskiën’. Heel Eefsele geniet tot en met de laatste kermisminuut.

FOTO’S KERMIS 2018

LET OP: de Noamatavond op 18 augustus komt er ook weer aan! Geef je snel op via de activiteitenpagina!

 

Kermis 2017

Bertus Wolters na 59 jaar Koning van Eefsele

In de tent klinkt gezang, bij de visboer doen in een goede stemming verkerende kermisvierders zich te goed aan vis, kinderen vermaken zich op het terrein, vanuit de fietsenstalling komt Frans Stortelder aanrijden met een groot stuk hout onder zijn snelbinders. “Ik heb vandaag bij het vogelschieten de hals er af geschoten. Als ik thuis kom heb ik bewijs”, lacht hij en fietst naar huis. In de tent is het feest groot en worden Koning Bertus Wolters en Koningin Marga Ottink verzocht op de dansvloer te komen voor het koningsdansen. Als de muziek ‘Sierra Madre’ inzet, de aanwezigen met de handen boven hun hoofd heen en weer ‘schunkeln’ en het gelegenheidspaar rondjes draait, zitten beiden bij het tweede couplet al volledig ingepakt in serpentines. Zowel Koning als Koningin genieten met volle teugen. Uiteraard wordt er in de beste Achterhoekse traditie aansluitend ‘hoog geleefd.’ Ook Jeugdkoning Tim Harbers en Jeugdkoningin Dewi Asschert mogen delen in de feestvreugde en gaan hoog in de lucht door de goed gevulde feesttent. Lacht Bertus Wolters alleen maar meer als hij op handen door de tent heen wordt gedragen, Koningin Marga kijkt zeer angstig in de stevig heen en weer zwalkende stoel, met onder zich vier lachende en zingende sterke Eefselse mannen.

‘Brommers kieken’
Als allen veilig geland zijn zet de band ‘Brommers kieken’ van Jovink & The Voederbietels in, zoeken Koning Bertus en Koningin gezamenlijk de buitenlucht op, een al even goed team vormend als Willem Alexander en Maxima, zoals onze Koning de band met zijn vrouw, ons aller Koningin, omschreef op de Nederlandse tv, afgelopen vrijdagavond tijdens het jaarlijkse zomer-pers-momentje. Om geen onderscheid te maken ook een persmomentje voor het Eefseler Koningspaar, zij het in iets bescheidener omvang.
De glimlach die Bertus (78) al op zijn gelaat heeft sinds hij de vogel naar beneden haalde eerder deze warme zaterdagmiddag, is nog steeds niet verdwenen. Hij is dolgelukkig. “Ik doe vandaag voor de 59ste keer mee maar ben nog nooit koning geweest. Ik vind het geweldig. Mijn vrouw Fien is al wel drie keer Koningin geweest.” Bertus kreeg de titel niet voor niets echter. Liefst zes rondes diende er geschoten te worden op de taaie kermisvogel. Na 429 schoten boog het beestje uiteindelijk zijn hoofd. De klok gaf inmiddels 14.30 uur aan. “Volkomen onverwacht ook nog”, kijkt Bertus terug naar het ‘moment suprême’. Voorzitter Ronnie Papen knikt en lacht. “Ik heb de vogel gemaakt. We hebben dit jaar een andere kogelvanger. Die van Zwolle. Dan zit de vogel op de pin. In Zwolle zijn ze beter in ‘op de pinne’ schieten dan wij. We hebben de vogel vier keer verzet, ook nog. Op het moment dat we dachten dat de romp en staart nog knettervast zaten, kwam het laatste stuk toch naar beneden.”

Koningin Sara
Marga Ottink hoort het aan en is al net zo blij met haar bekroning tot Koningin. “Ik heb altijd gezegd dat als ik Sara heb gezien ik dan nog wel Koningin zou willen worden. Afgelopen jaar ben ik 50 geworden. En dan direct daarna Koningin is mooi natuurlijk. Ik schrok wel trouwens. Ik weet al niet eens meer of ik met links of rechts gegooid heb.”

Via onderstaande link kun je alle foto’s van de zonnige kermis in 2017 nog eens terug kijken!

FOTO’S KERMIS 2017

 

Kermis 2016

Kermis zit Eefselenaren als gegoten

127

Het was kermis in Eefsele. En die kermis is van grote betekenis voor de mensen uit Eefsele en voor de mensen die er gewoond hebben, maar nu elders verblijven. Want als de kermis komt dan komen de oud-Eefselenaren massaal terug, dan komen ze samen op het feestterrein aan de Oude Papendijk. Zaterdagmorgen opende wethouder René Hoijtink van Oost Gelre het feest en hij wees er op hoe belangrijk zo’n festijn voor Eefsele is. Hij sprak over krimp, maar hij sprak vooral over de saamhorigheid die groot is en die leidt tot dit soort festijnen. En dan beginnen zaterdag de volksspelen, natuurlijk het aloude vogelschieten en het knuppelgooien.

Omdat het schrikkeljaar was, mochten de mannen gooien en de vrouwen schieten. Er was een 8-tal mannen dat mee gooide en een zelfde aantal vrouwen dat het schieten aandurfde. Na zo’n 150 worpen gooide Wieke klein Gebbink als eerste man in de geschiedenis van Eefsele de vogel eraf, later schoot na zo’n 300 schoten en een spannende strijd Kim Hanselman toevallig ook als eerste vrouw in de geschiedenis het laatste restje vogel naar beneden. Maarja… wie is er nou koning en koningin van 2016..? Ik zou zeggen, bekijk de foto’s en oordeel zelf!!
Bij de jeugd was het Tim Harbers die de romp naar beneden schoot en daarmee jeugdkoning werd en bij de dames ging de titel jeugdkoningin naar Sabine Schuurmans.

Foto’s vrijdag

Foto’s zaterdag

Foto’s zondag

Kermis 2015

“Het is in jaren niet zo druk geweest. Vrijdagavond en zaterdag was de tent goed vol. Veel jongeren kwamen hier naar toe. De tentfeesten zijn erg populair bij de jeugd. Veel jongeren uit Groenlo, Beltrum maar ook Vragender.” Bestuurslid Marga Toebes van de Eefseler kermis staat zondagmiddag voor de tent en kijkt met een meer dan goed gevoel terug op de afgelopen dagen, in afwachting van de kinderspelen die op het punt van beginnen staan. Bij de ingang van de tent staat de trotse koning, Gerry Klein Gunnewiek, als een ware vorst, met een gezicht dat nog meer glimt dan zijn ‘koningsketen’ die hij omgehangen heeft gekregen tijdens de ‘inhuldiging’. Nog steeds worden handen geschud. “Het was weer een prachtig feest”, gaat Marga verder. “Op alle onderdelen waren meer deelnemers ingeschreven. Er namen 32 teams deel aan het volleybaltoernooi, en ook nog eens zes jeugdteams. Ook de deelname aan de sterrit was groot vanmorgen. Wel jammer dat ze het laatste half uurtje niet helemaal droog hielden, maar dat was best wel een lekkere verkoeling.” Wat de avonden betreft vielen er nauwelijks afvallers te betreuren die de middag niet ‘overleefd’ hadden. “Ik bun thuus ekommen en gewoon rechtop blieven zitten. A’j goat liggen is ’t gebeurd en kom ie neet meer an de gange”, vertelt een aangeschoten kermisvierder die zich opmaakt voor ‘de laatste etappe’. De stemming is deze zondagmiddag nog opperbest. Nog niets van sleet is merkbaar bij de Eefselnaren. Ook nu weer is de tent goed bezet. “Vrijdagavond en zaterdagavond waren erg druk, met ruim vierhonderd mensen in de tent. Beide avonden erg goede bands die zeer in de smaak vielen bij de mensen. Lady en de Vageband op vrijdag en Premium op zaterdag. Wat mij betreft volgend jaar weer”, is Marga enthousiast. Zaterdagavond kreeg nog een leuk toetje met een optreden van Peter Groot Kormelink. De oud-Grollenaar deed Eefsele aan voor opnames van zijn videoclip bij zijn nieuwe single ‘Boer’n’. “Eafsele bedankt. De opnames bunt good elukt. Maak d’r nog een mooi feest van!” Geen Achterhoekse kermis zonder het vogelschieten natuurlijk. Zo ook in Eefsele, waar burgemeester Annette Bronsvoort zowel bij de heren als de dames opende. Het was prominent inwoner van Eefsele, Gerry Klein Gunnewiek, die zich tot koning mocht laten kronen. Hij kreeg voor de zegetocht op de platte wagen gezelschap van koningin Noëlle Klein Gunnewiek. Jeugdkoning werd Jelte Bomers, jeugdkoningin Bridget Reukers. Inmiddels ook een vaste traditie op Eefselse kermis is het gezamenlijk ontbijt op zaterdagmorgen, voor een goede fundering. “Ook hier weer meer deelnemers, honderdvijfenzestig mensen, waaronder de burgemeester met haar man. Ze zaten gezellig tussen de Eefselnaren op een bankje mee te eten. Het was zeer goed verzorgd door onze nieuwe uitbater Edwin Arink. Hij verdient een groot compliment.”